Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Amsterdam, hoofdvestiging Zwartsluis

Ontdek hoe u eenvoudig kleine schade aan uw stucwerk repareert met vulmiddel

Redactie amsterdam-stukadoor.nl, 20 juni 2024
Beschadigingen muur
Lees onze belangrijkste tips, voordat u zelf gaat stucen.

Stucwerk zorgt voor mooie, egale muren die u vlot kunt voorzien van een likje verf of behang. Door grote temperatuurverschillen kunnen er in de loop der tijd scheurtjes in het stucwerk optreden, wat een veelvoorkomend probleem is. U kunt gerust zelf de scheurtjes in het stucwerk thuis repareren. Ontvang in deze blog waardevolle tips en trucs om het stucwerk op een professionele manier te herstellen.

Een bekende methode om kleine beschadigingen in het stucwerk te repareren, is door vulmiddel te gebruiken. Verschillende vulmiddelen zijn beschikbaar, elk geschikt voor specifieke klussen en voorkeuren. Hier vindt u uitgebreide informatie over de verschillende opties van vulmiddelen en hoe u ze correct kunt toepassen om uw stucwerk weer netjes te maken.

Er zijn diverse opties van vulmiddelen, waaronder poeder, direct te gebruiken, vast of buigzaam. Informeer bij de bouwmarkt of een stukadoor voor suggesties over wat het beste is. Het is verstandig om ruim voldoende aan te schaffen, aangezien het moeilijk is te bepalen hoeveel u exact nodig heeft.

Bij kleine lokale beschadigingen aan het stucwerk is het gebruik van vulmiddel aan te raden. Voor u begint met de reparatie, moet u de beschadiging voorbereiden door afbladderende verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Voor dit type werkzaamheden kunt u het beste een plamuurmes gebruiken.

Voor het herstellen van smalle scheurtjes is het handig om ze iets verder uit te krabben. Hierbij kunt u een V-vormige verfkrabber gebruiken. Zo creëert u een geschikter oppervlak voor het aanbrengen en hechten van het vulmiddel!Zorg er ook voor dat de regio rond de scheur goed wordt gereinigd door middel van ontvetting en het stofvrij maken.

Indien u de beschadiging lichtjes bevochtigt, zal het vulmiddel beter hechten doordat de muur minder absorbeert. Als u zorgt voor het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft, bereidt u dit voor of legt u dit klaar voordat u de scheur vochtig maakt. Zo staat alles klaar voor direct gebruik.

U kunt de scheur eenvoudig dichten door vulmiddel aan te brengen met een plamuurmes. Zorg ervoor dat u het mes zorgvuldig langs de muur beweegt om de scheur volledig te vullen. Na het opvullen van de scheur is het aan te raden om het overtollige vulmiddel meteen weg te halen.

Op deze manier zal het vulmiddel keurig drogen. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen als het droogt. Wellicht moet u de scheur 2 á 3 keer bijvullen.

Zodra alles goed opgedroogd is, kunt u de laatste imperfecties wegschuren zodat de muur weer egaal oogt. Tip: vulmiddel kan zich soms anders ontwikkelen dan de rest van het stucwerk. Als u de muur wilt schilderen, kan het zijn dat de verf anders reageert. Neem contact op met een stukadoor voor advies over de juiste aanpak.

Geef uw stucwerk een opknapbeurt met nieuwe pleister

Het kan gebeuren dat uw stucwerk wat grotere schade heeft op veel verschillende plekken in de muur. Wanneer dit gebeurt, is het praktisch om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het uitvoeren van dit soort klusjes is pleister in poedervorm de beste oplossing.

Met behulp van de instructies is het mogelijk om zelf het pleister te maken voor op de muur. Houd de handleiding goed in de gaten en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert, zodat het pleister er goed uitziet op de muur zonder klonten. Dit zorgt ervoor dat het pleister er goed uitziet op de muur en klontvorming wordt voorkomen.

Voor u begint met de reparatie moet u de beschadiging voorbereiden. Dit houdt in dat alle uitstekende delen en oneffenheden verwijderd worden en de muur wordt schoongemaakt. Het is bij een nieuwe pleisterlaag belangrijk dat u de gehele muur ontvet en stofvrij maakt.

Verspreid het pleister gelijkmatig over de muur met behulp van een plakspaan voor een egale afwerking. Neem kleine porties pleister en verdeel het gelijkmatig over de muur om oneffenheden te vermijden. Verdeel het pleister opnieuw gelijkmatig over de muur met behulp van een afstrijkmes voor een strakke afwerking.

Het is belangrijk nauwkeurig te kijken naar het soort schade en het type muurSommige grote beschadigingen hebben voordat u begint met de pleisterlaag, nog een voorstrijkmiddel nodig. Dit zorgt ervoor dat het pleister perfect aansluit op de muur

Na het drogen van het pleister, bent u vrij om de muur te schuren zoals u dat wenst. Het hangt ervan af hoeveel oneffenheden er nog aanwezig zijn in de muur. Voor het aanbrengen van behang is het voldoende om lichtjes te schuren, maar voor verf is een volledig gladde muur noodzakelijk.

Schakel een vakman in voor het herstel van uw stucwerk

Als u dat wenst, kunt u de reparatie laten uitvoeren door een deskundige stukadoor die het gewenste resultaat zal leveren. Heeft u vragen over stukadoors, reparaties of andere kwesties, of wilt u een afspraak inplannen? Wij helpen u graag verder!U kunt altijd E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereiken via 085 106 1393 indien u meer informatie wilt of een afspraak wilt maken.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1393 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.