Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Amsterdam, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 op weg naar stucen eerst een afspraak maken met de loodgieter

Redactie amsterdam-stukadoor.nl, 26 juni 2024
Witte muur met scheur
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Uw woning straalt klasse uit met perfect afgewerkte gestucte muren. Door uw muur te laten stucen creëert u een effen oppervlak dat perfect geschikt is voor zowel schilderwerk als behang. Er komt echter heel wat bij kijken voordat u aan de slag kunt met het stucen van de muur.

Deze voorbereiding is zelf gemakkelijk uit te voeren!De eerste en fundamentele stap is om de muur voor te bereiden. Lees deze blog met 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur, is het belangrijk om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur goed en volledig te kunnen stucen is het belangrijk dat u voor de klus alle radiatoren laat verwijderen. Dit kunt u het beste laten doen door een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles juist en veilig verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur volledig onthuld is

Dit geldt voor meer dingen die aan de muur hangen of in de muur zitten. Als de muur die u wilt stucen in een trapgat zit, wordt aangeraden om de trapleuning te verwijderen. Zo kan de stukadoor overal goed bij en heeft hij genoeg ruimte om te bewegen.

Wanneer uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, raad ik aan om deze tijdelijk te verwijderen. Op die manier weet u zeker dat de muur helemaal vrij is en er geen stuc op komt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Maak alles rondom de muur stuc-veilig voor een optimale voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat enkel de muur wordt gestuct, is het belangrijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt de toegang van de stukadoor tot de muur gemakkelijker. Als het niet haalbaar is om de meubels voor korte tijd ergens anders te plaatsen, dan kunt u ook besluiten om ze af te plakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Laat uw muur helemaal vrij van spullen

Wanneer u ervoor kiest om stucwerk slechts op specifieke delen van een kamer aan te brengen, is het essentieel dat de randen van de muur worden afgeplakt. Als u een stukadoor wilt inhuren, kunt u de manier van afplakken met hem overleggen. Dit is van essentieel belang met het oog op de garantie.

Om te voorkomen dat er veel vuil vrijkomt tijdens het stucen, is het aan te raden om de vloer goed af te dekken. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor bekijken hoe u ze op passende wijze kunt afdekken. Gebruik een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Bepaal eerst de ondergrond voor het stucen

Het is essentieel om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u de voorbereiding voortzet, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aanbrengen. Het is van cruciaal belang om de ondergrond te achterhalen wanneer u beslist welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: De muur gereed maken voor stucwerk: een inspectie uitvoeren

Alvorens u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, dient u te controleren of de muur hier klaar voor is. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te repareren en alle overgebleven behangresten grondig te verwijderen, is cruciaal voor een perfect gestucte muur. Zonder het controleren van deze zaken, kunnen er oneffenheden zichtbaar worden in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak de muur stofvrij

Begin met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote borstel. Wanneer er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het een goed idee om de borstel een beetje vochtig te maken. Een vochtige borstel zorgt ervoor dat stof beter opgevangen wordt en de muur tot in de puntjes schoon wordt.

Tip 8: Ontvet de muur

Wanneer de muur helemaal stofvrij is, kunt u de muur ontvetten. Zorg dat u doekjes, warm water en ontvetter binnen handbereik heeft. Meng de ontvetter met het warme water en doordrenk de doekjes met het mengsel.

Reinig de muur met behulp van deze. Zorg ervoor dat u de doekjes goed uitwringt, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Let goed op met welke hand u de muur schoonmaakt en welke hand al vies is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: U heeft zelf controle over de optimale hechting van uw muur

Zodra de muur volledig is voorbereid, kunt u een extra laag aanbrengen zodat het stucwerk goed blijft zitten. Als u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor type ondergrond u heeft. Afhankelijk van de ondergrond, selecteert u een specifiek product om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (bijvoorbeeld beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het aan te raden om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Om zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) goed voor te bereiden, kunt u primer grondeermiddel gebruiken. Wellicht is het nuttig om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Laat uw muur voldoende drogen voor stucen

Zodra u klaar bent met het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het noodzakelijk om de muur voldoende te laten drogen. Op het moment dat de muur nog nat is of vochtig, is er een risico dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg er daarom voor dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor plaatsvindt, zodat u zeker weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Bescherm de hoeken van uw muur met hoekbeschermers voor een strakke afwerking

Een goede tip om te onthouden voordat u begint met stucen is om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Om te waarborgen dat het stucwerk mooi op de muur komt, is het slim hoekbeschermers te plaatsen. Als u hoekbeschermers in de hoeken van de muur plaatst die gestuct wordt, wordt alles mooi en goed beschermd.

Het is belangrijk om dit minstens 3 uur voor het stucen te doen. Kies de juiste beschermers passend bij de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, zijn dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Is er hulp nodig?

Als u deze bruikbare suggesties volgt, is uw muur helemaal stuc-proof!Heeft u vragen over stucwerk of vindt u het wat complex, neem dan gerust contact met ons op!Als u ergens vragen over heeft of een afspraak wilt maken, neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1393.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1393 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.